Ekonomi
 

Gå igenom din ekonomi och gör en bedömning inom vilken prisnivå ditt nya boende får hamna. Ta gärna hjälp av din bank. Där kan de hjälpa dig med ett lånelöfte. Lånelöftet är en trygghet för dig när du ger dig ut på marknaden.

Det krävs också ca 10% i handpenning avköpesumman vid husköp och bostadsrättsköp. Lagfartskostnad 1½ % av köpeskillingen och en pantbrevskostnad på 2 % tillkommer vid husköp. Det är engångskostnader vid tillträdet.

För bostadsrätter kan det ibland vara ca 1000kr vid inträdet i föreningen för köparen.
 

Område
 

Välj ut ett bostadsområde, typ av bostad, som du själv tycker verka trevligt att bo i.

Det vanligaste felet är annars att man som köpare far runt och tittar på allt, att man till slut vet varken ut eller in. Då var det vara bra att fokusera på ett eller flera områden.Att tänka på
 

Låt dina känslor ta över redan när du svänger in i området. Hur ligger huset /bostadsrätten i området ? Läget går inte att ändrar på. Gör gärna upp en frågelista, innan du går på visningen, så att du kan få svar på dina funderingar t.ex. byggnadsår, tak, grund, vitvaror, pantbrev.m.m. Läs objektbeskrivningen och besiktningen (om någon sådan är gjord), noga så att du vet vad du kommer att köpa.

Om du är osäker på något ställ frågor innan köp
så att du undviker missförstånd t.ex. vad ingår i köpet, vad ingår inte i köpet ?

 

"Gör gärna upp en frågelista, innan du går på visningen,
så att du kan få svar på dina funderingar"

 

 

Utgångspris/Acceptpris/Budgivning


Säljaren har fri prövningsrätt, vilket innebär att han eller hon har rätt att avgöra när, till vem, vid vilken tidpunkt och till vilket pris man säljer. Säljaren kan också när som helst avbryta försäljningen.

 

För att du som köpare ska kunna känna fullt förtroende för TomSäljaren har fri prövningsrätt, vilket innebär att han eller hon har rätt att avgöra när, till vem, vid vilken tidpunkt och till vilket pris man säljer. Säljaren kan också när som helst avbryta försäljningen.as Mäklarbyrå:

Vi dokumenterar alla bud med namn, telefonnummer, tid för buden och de eventuella villkor som varje budgivare ställer. Denna information är hela tiden tillgänglig för säljaren och redovisas för den slutgiltige köparen då affären är klar.

Du som budgivare informeras löpande under budgivningens gång via telefon, sms och/eller e-post.

Ett lagt bud, skriftligt eller muntligt, är inte bindande.

Budgivningen avslutas när köpare och säljare undertecknar köpeavtalet. Om det kommer in ytterligare bud innan kontraktet är påskrivet, har mäklaren skyldighet att framföra budet till säljaren. Säljaren får därefter avgöra om denne vill anta eller avfärda det nya budet.

Alla som deltar i budgivningen accepterar att mäklaren, efter köpets avslut, får lämna ut budgivarnas namn, telefonnummer och lagda bud, till den slutgiltige köparen.
 

Köpekontrakt
 

När säljaren och du har kommit överens om priset är det dags att genomföra köpet. Först vid kontraktsskrivningen är allt definitivt. Då är det också dags att betala handpenningen som regel är 10% av köpeskillingen till säljaren eller om det finns förbehåll i kontraktet, deponeras handpenningen på mäklarens klientmedelskonto så länge möjligheten till återgång av köpet kvarstår.

Förbehåll
 

Din finansiering av köpet ska godkännas av banken. 
Bostaden skall besiktigas och om besiktningsmannen finner fel eller brister till en viss kostnad som du själv eller säljaren inte upptäckt. 
Din egen bostad ska säljas först.
 

Tillträde
 

Det är viktigt att du har gjort en flyttanmälan för din post. Att du har tagit nödvändig villaförsäkring för huset eller en extraförsäkring för bostadsrätten som komplement till din hemförsäkring, innan tillträdet. Att du också har anmält till elbolag/tele, övertagande av larm för nya abonnemang.
 

Tillträde av huset

Dagen då du får börja använda din nya bostad kallas tillträdesdagen. Då betalar du det sista av köpeskillingen och eventuella förbetalda kostnader som säljaren har betalt t.ex. den kommunala fastighetskatten, samfällighetsavgifter, sopor osv. Allt sammanställs i en likvidavräkning (kvitto) och affären avslutas. Ett köpebrev upprättas så att du kan registreras som ägare och få lagfart på fastigheten. Du får nycklarna till bostaden samt eventuella kartor, ritningar och instruktioner till maskiner och annan utrustning.
 

Tillträde till lägenheten

Köper du en bostadsrätt ska du bli medlem i bostadsrättsföreningen. Det svaret ska du ha fått innan ni sitter för avslut på banken. Du betalar ingen lagfarts eller pantbrevskostnad men kanske får du betala en mindre överlåtelseavgift till föreningen.